יום ראשון, 2 בפברואר 2014

היתוך קר



אנו חיים בעידן בו מדי מספר חודשים אנו עדים להמצאה כזו או אחר של אדם או קבוצת אנשים בכל מיני תחומים טכנולוגיים כאלה ואחרים. חלק מן ההמצאות הללו יכולות להיות מאד משמעותיות מן הסתם.
אנדריאה רוסי, מהנדס איטלקי אשר המציא מכשיר המפיק לדבריו אנרגיה באמצעות היתוך קר בטמפרטורה נמוכה מחכה להכרה עולמית בפיתוח מכשירו. מסתבר כי מכשיר זה אמור לפתור את משבר האנרגיה העולמי וליצור יותר אנרגיה מכל תהליך אחר של הפקת אנרגיה. התהליך להפקת אנרגיה באמצעות היתוך קר ממיר אנרגיה חשמלית לאנרגיית חום, וזאת אנדריאה רוסי רוצה להוכיח באמצעות המכשיר אשר המציא. ישנן דרכים שונות אשר איתן ניתן להפיק אנרגיה, אך עדיין לא פותחה שיטה ליצור אנרגיה באמצעות היתוך קר. למעשה אנדריאה רוסי הגיע הכי קרוב שאפשר.


ייצור אנרגיה באמצעות הרוח
הדרך הנפוצה לייצור אנרגיית החשמל היא באמצעות דלק או קיטור, פחם, גז טבעי ונפט. בארץ יצירת אנרגיית חשמל נעשית באמצעות שימוש של נפט, פחם וגז טבעי, לעומת מדינות צפון אירופה, שם יצירת החשמל נעשית באמצעות הרוח על ידי הפעלת גנראטורים. לפיכך, דרך זו ליצירת אנרגיה היא ירוקה וחסכנית ביותר ללא כל צל של ספק. דרך נוספת ליצירת אנרגיה היא באמצעות מים.

יצירת אנרגיה באמצעות מים
כאשר מים יורדים מגובה רב הם יכולים להניע את הטורבינה בתחנת כוח חשמלית ובכך להפיק אנרגיה. שיטה זו יכולה לפגוע באופן אקולוגי בחי, בצומח ובנוף, אך מצד שני, מונעת זיהום אוויר וקל לתפעל ולתחזק אותה.

הפקת אנרגיה באמצעות השמש
אנרגיה סולארית ליצירת חשמל באמצעות השמש נעשת באמצעות מראות הקולטות את קרינת השמש ומחזירות את הקרינה למגדל שמש שקולט את אנרגיה זו הגורמת להתחממות הגזים המסובבים טורבינה ובתהליך זה נוצרת אנרגיה חשמלית.

ובכל זאת – מדוע היתוך קר?
היתוך קר הוא תהליך שיכול לייצר כמויות גדולות של אנרגיה באופן זמין וזול יותר מכל אנרגיה אחרת, אך עד שלא יוכח הדבר ויאמת מחקרו של אנדריאה רוסי יצירת אנרגיה באמצעות היתוך קר היא בגדר חלום.



3 תגובות:

  1. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
    תשובות
    1. מחקתי כי לא יכולתי לעשות הגהות. התגובה השניה היא תגובה לאחר הגהות.

      מחק
  2. אנדראה רוסי השיג משקיעים החל מתחילת שנת 2014. בעזרתם הוא שכלל את הכור שלו (בעיקר שיפור תחזוקה ויעול). הוא קיבל השקעות נוספות. כרגע היקף ההשקעות בטכנולוגיה של רוסי היא לפחות 62 מליון דולר. הכור המחודש מסדרת "1MW חימום מתון" מספק אנרגיית חום בטמפרטורה של בערך 120 מעלות צלסיוס עם מקדם יעילות COP משוער הוא בשיעור 6 (מקדם יעילות 6 COP פירושו: מכפיל ייצור אנרגיה פי 6 מהאנרגיה המושקעת).

    כור מסדרה זו הותקן לניסוי שדה במפעל תעשייתי למשך שנה, במהלך ניסוי השדה הכור 1MW ביצע פעולה חימום למפעל תעשייתי משך 350 יום, חימום מסביב לשעון.

    הכור הזה היה במעקב של קבוצת מומחים חיצוניים (נאמנה כלפי כל השותפים והמשקיעים). המעקב היה במטרה לבדוק את איכות הביצועים של הכור. המומחים ששפטו את ביצועי הכור יסיימו עריכת דו"ח של הניסוי, כנראה עד 20 מארס 2016. יתכן שתמצית מהדו"ח תפורסם לציבור הרחב במקום מכובד (למשל המגזין היוקרתי למסחר ותעשיה FORTUNE).

    אם התוצאות של הדו"ח יראו שהמוצר בשל לייצור ושיווק מיידי יוחל בייצור ושיווק במהלך 2016 בערך.

    אם הכור לא בשל לשיווק יתכן שיהיה צורך בשיפור איכות המוצר כדי להכשיר אותו לייצור ושיווק. משך הזמן של תהליכי תכנון ופיתוח (R&D) של הכור לא ניתן לחיזוי בשלב זה. עם זאת - אני אישית מעריך שאם הטכנולוגיה טובה בעיקרה הזמן של שנידרש להבשלת המוצר לשיווק הוא 10 שנים מהיום או פחות. שאלת הבשלות אינה שאלה של היתכנות, זו כנראה פתורה מזמן, שאלת הבשלות כוללת פתרון כלכלי של תחזוקה נמוכה, קבלת רישויים לשיווק וכדומה.

    השבמחק